A Wing Tsun legendája

Wing Tsun Családfa

A Wing Tsun kung-fu napjaink egyik leghatékonyabb önvédelmi rendszere, melyet testalkattól, nemtől és kortól függetlenül bárki rövid idő alatt használható szinten elsajátíthat. A rendszert a legenda szerint a Shaolin kolostor és lakóinak elpusztítását négy társával túlélő apáca alapította a mandzsu (Csing) dinasztia elleni felkelők kiképzésére.

Az új rendszernek egyrészt egyszerűnek kellett lennie, hiszen nem lehetett a hagyományos Shaolin kiképzés kb. 20 évével számolni minden egyes embernél, másrészt - okulva a templom és a szerzetesek pusztulásából - erős, fiatal, jól képzett harcosok ellen is hatékonyan kellett működnie, bárki is alkalmazta ellenük.

Ennek megfelelően az új - ekkor még névtelen - rendszer, felismerve az erő és gyorsaság viszonylagos voltát, az ellenfél erejét és gyorsaságát próbálja visszafordítani a támadóra, hozzáadva a saját meglévő erejét és gyorsaságát. Mivel a stílus soha nem fajult versenysporttá, továbbra is megőrizte azon technikáit, melyeket egy szabályozott küzdelemben (ringben) soha nem lehetne használni.

Ezen technikák egy utcai küzdelemben, ahol se bíró, se orvos, se senki más nem állítja le a küzdelmet és a második helyezett nem ezüstérmet kap, hanem örül, ha valaha is felgyógyul, életmentőek lehetnek. A Wing Tsun küzdő - szükség esetén! - teljes természetességel támadja ellenfele szemét, torkát, lágyékát, gerincoszlopát és az ezt lehetővé tevő technikákat rendszeresen gyakorolja is.

Yim Wing Tsun

A stílust az apáca egyik tanítványáról, a természetesen gyönyörű szép Yim Wing Tsun kisasszonyról nevezte el annak férje és tanítványa, Leung Bok Chau.

Az apáca eredeti elképzelésétől eltérően a stílus mély titokban maradt, csupán a bőven értelmezett családon belül adták tovább az arra érdemesnek tartott embereknek, mígnem az 1950-es években egy Hongkongban addig ismeretlen mester nyilvánosan tanítani nem kezdte.

Yip Man nagymester korai tanítványai pár év alatt nagy hírnevet szereztek a stílusnak és az ő tanítványa volt a később filmjeiben már inkább a saját stílusát mutató Bruce Lee is. A stílust még ekkor is kizárólag kínai férfiak tanulhatták. Yip Man nagymester utolsó magántanítványa, Leung Ting, a stílus jelenlegi nagymestere volt az, aki először vett fel iskolájába nőket is, illetve aki először kezdte világszerte terjeszteni a stílust.