×

Szeptemberben kezdő csoport indul!

Érdeklődni: Várallyay Gergely

+36 20 7764 064

v.gergely@wingtsun.hu

Edzések:

Helyszín

Erzsébetligeti Színház Corvin Művelődési Ház

Erzsébetligeti Színház Corvin Művelődési Ház, 1165 Budapest Hunyadvár u. 43/B

Időpont

 • kedd 18.00 - 19.30
 • csütörtök 18.30 - 20.00

Információ

Si-hing Várallyay Gergely
2. mesterfokú instruktor, sportedző

Megtekintés, kipróbálás

Az edzéseket bárki, akit érdekel, megtekintheti. Az első edzés mindenkinek ingyenes, mondhatni próbaedzés. A tanuló két hónap után léphet be az egyesületbe (az edzéseket addig is látogathatja és a havi tandíjat is fizetnie kell), amennyiben ezt ő és az instruktor is jónak látja. Az ekkor kapott tagsági igazolvány jogosítja fel vizsgázásra, szemináriumokon, táborokon való részvételre.

Tréningek

A tréningen három csoportban gyakorolnak a tanulók (kezdő, középhaladó, haladó), így mindenki tudásának megfelelő partnerrel edzhet.

A tanítványnak lehetősége van edzésen kívüli továbbfejlődésre is:

Páratlan tanítási program

 1. A Wing Tsun tanítása nemzetközileg egységes tanterv alapján történik.
 2. Ez a tanítási rendszer olyan, mint a nyelvtanulás.
  • Az első formagyakorlat az ABC: itt tanulják meg az alapokat.
  • A második forma a SZAVAK-hoz hasonlatos: az alapokat technikai kombinációkká tudja alakítani a tanuló.
  • A Chi-Sau (tapadós kéz) tréning pedig a NYELVTAN-hoz hasonló: a technikai kombinációk itt már folyamatos mozgássá alakulnak.
  • A szabad küzdelem pedig a FOLYÉKONY BESZÉD-del egyenértékű: a tanult technikákat bármilyen körülmények között képes alkalmazni a tanuló.

Chi Sau tréning

A Wing Tsun legendás gyakorlatsorozata, mely magyarul "tapadós kezeket" jelent. Tudományosan bebizonyított tény, hogy bőrünk érzékelése sokkal gyorsabb, mintha előbb a szemünkkel érzékelnénk, és csak azután jutna el az inger az agyunkba. A Wing Tsun a közelharcra épül, s a kis távolság miatt nincs mindig idő a szemmel való érzékelésre. Különösen nagy szerepet kap ez sötétben, szűk helyen való harcnál, illetve ha szemünk véletlenül megsérült a harc során.

Edzésen

Öltözék

Hagyományos, az elért fokozatnak megfelelő Wing Tsun uniformis (fehér póló - ötödik fokozattól fekete szegéllyel - nyomott fekete felirattal, fokozatjel, fekete kung-fu nadrág, fehér zokni, fekete kung-fu cipő).

Vizsgák

A WingTsun kung-fuban 12 tanulófokozat van, melyekért vizsgázni a félévente esedékes területi szemináriumokon, illetve a nyári edzőtáborokban lehet. Az elért fokozatról a tanulók diplomát kapnak. A fokozatot a ruhára varrt szilvavirág alakú fokozatjel jelzi.

Mesterfokozatból szintén 12 van. A 10. már nagymesteri fokozat, a 11.-et a visszavonuló nagymester kapja, a 12. csak posztumus adható, jelképezvén, hogy mindannyian csak törekszünk a tökéletességre, de életünkben el nem érhetjük azt.

Fokozatrendszer

Tanulófokozatok
Kezdő

(fehér Wing Tsun poló)

1. fokozat: föld, mag

2. fokozat: napfelkelte

3. fokozat: délelötti langyos napfény

4. fokozat: ragyogó napsütés

Középhaladó

(fekete szegélyes Wing Tsun poló)

5. fokozat: rügy

6. fokozat: levél

7. fokozat: víz, öntözés

8. fokozat: a termés, szilva

Haladó

(a fokozatok a nemesfémeket szimbolizálják)

9. fokozat

10. fokozat

11. fokozat

12. fokozat: mesterjelölt fokozat

Mesterfokozatok
I. mesterfokozat
 • fekete alapon arany színű szilvavirág
 • fekete nadrág
 • fekete póló fehér felirattal, fekete mesterköpeny fehér megkötővel
II.-IV. mesterfokozat
 • fekete alapon arany színű szilvavirág
 • fekete nadrág piros csíkkal
 • fekete póló piros felirattal, fekete mesterköpeny piros szegéllyel és megkötővel
V.-VIII. mesterfokozat
 • fekete nadrág vastag piros csíkkal
 • fekete póló piros felirattal, fekete mesterköpeny vastag piros szegéllyel és megkötővel
IX. mesterfokozat
 • fekete nadrág sárga csíkkal
 • fekete mesterköpeny sárga szegéllyel és megkötővel

Mi a Wing Tsun?

A Wing Tsun kung-fu egy olyan tudományos alapokon nyugvó tradicionális kínai harcművészeti rendszer, amely forradalmian új közelharci technikái révén esélyt ad a gyengébbnek is egy szabad küzdelem során. A Wing Tsun a több mint 365 különféle stílus közül az egyetlen, melyet nő alapított, átmenetet képezve a kemény és lágy stílusok között.

A név eredete

A Wing Tsun Kuen elnevezés "Gyönyörű Tavasz Öklé"-t jelent. Wing Tsun-nak hívták azt a kínai hölgyet, akiről a rendszer a nevét kapta.

Főbb jellemzői

A gondolkodás

 1. Az ember leghatékonyabb fegyvere az agy. A Wing Tsun nem pusztán technikák sorozata, hanem a gondolatok fizikai (kézzel és lábbal való) megnyilvánulása.
 2. A támadó mindig erősebb! A Wing Tsun minden egyes mozdulata erre a gondolatra épül, s az alábbi pontokban is végig ez a gondolat érvényesül.

Az emberi anatómia

 1. A Wing Tsun harcos mindig az ellenfél gyenge pontjait támadja (szem, torok, ágyék), hiszen ezek azok a testrészek, melyeket nem lehet megedzeni.
 2. Minden ember különböző adottságokkal rendelkezik (férfi-nő, gyenge-erős, merev-hajlékony), de a legügyesebb ember is előbb-utóbb megöregszik. A Wing Tsun-hoz nem kell különleges testi adottság, bárki bármilyen korban elsajátíthatja.
 3. Az apáca elvetette az állatok utánzásán alapuló mozdulatokat, mondván, az embernek ember módjára kell küzdenie. (Hisz az embereknek nincsen mancsuk, mint a tigriseknek; méregfoguk, mint a kígyóknak, stb.)

A matematika és fizika törvényei

 1. A Wing Tsun a védekezéshez az ellenfél erejét, lendületét veszi kölcsön, s fordítja vissza a támadóra.
 2. Minden technika a lehető legegyszerűbb módon történik. Két pont között a legrövidebb út az egyenes, és ami a legegyszerűbb és legrövidebb, az a leggyorsabb!

Mit ad, mit fejleszt a Wing Tsun kung-fu?

Ha az alábbiak közül valamelyik illik rád:

akkor szeretettel várunk klubunkban